Hormooncoach

Beschrijving

-Coachen op leefstijl en gedrag, gaat niet zonder coachen op hormonen  –

De mens is een complex organisme dat continu in verandering is. Er vinden vele processen plaats in het lichaam die beïnvloed wordend door externe factoren. Om gezond en vitaal te blijven, zal het lichaam deze processen moeten reguleren. In deze regulatie spelen hormonen naast het zenuwstelsel een zeer belangrijke rol.

Op lange termijn zijn hormonen echter veel belangrijker dan de regulatie van het zenuwstelsel, deze stoffen werken als communicatie tussen cellen in het lichaam, indien er iets misgaat in deze communicatie zal het lichaam ziek worden. Bij vele ziekten en aandoeningen spelen hormonen dan ook een belangrijke rol.

Tijdens de opleiding Hormooncoach wordt eerst de basis gelegd m.b.t. de anatomie en de fysiologie van de mens. Iedere lesdag wordt er een thema behandeld, anatomie, fysiologie en pathologie komen dan ook uitgebreid aan bod en daarnaast de betrokken neurotransmitters en hormonen. D.m.v. praktijkoefeningen (coachen en reflecteren) is de opgedane kennis direct toepasbaar in de praktijk.

Het coachen loopt als rode draad door de gehele opleiding, de Hormooncoach (beroepsprofiel, kennis, vaardigheden en competenties) begeleidt en ondersteunt en heeft soms een adviserende rol, er wordt tijdens de opleiding Hormooncoach geen gebruik gemaakt van diëten en/ of methodieken, de cliënt heeft en houdt de eigen regie.

De nadruk ligt op de verschuiving van ziekte en zorg naar gezondheid- vitaliteit en gedrag, alle leefstijlgebieden worden per thema meegenomen, wat voor invloed hebben voeding, beweging, stressreductie, slaap en welbevinden op onze hormonen. Coachen op hormonen krijgt steeds meer aandacht, maar in de praktijk, zowel in het reguliere als complementaire vlak, wordt de “link”  met hormonen vaak nog niet gelegd waardoor er eventueel nog meer disbalansen kunnen ontstaan.

Tijdens deze opleiding werken we actief aan het coachen op hormonen en het verbeteren van het welbevinden, gezondheid en vitaliteit van cliënten. Meer inzicht in de anatomie en fysiologie van de mens, de medische (basis) kennis die nodig is om de cliënt optimaal, professioneel en verantwoord te kunnen begeleiden en ondersteunen. Coachvaardigheden en psychosociale (basis) kennis om jou als hormooncoach professioneel te onderscheiden. Zonder het “wijzende vingertje”, de hormooncoach is een “coach an sich” met een waardevolle aanvulling/ specialisatie; kennis van het lichaam, psyche en brein en de werking van neurotransmitters en hormonen op alle genoemde onderdelen.

Resultaat

 • Als hormooncoach coachen op hormonen-leefstijl, activeren, stimuleren en motiveren
 • Als hormooncoach de opgedane kennis laagdrempelig inzetten
 • Inzicht in de wisselwerking hormonen-voeding-beweging-stressmanagement-humeur-slaap, welbevinden en gedrag
 • Ontwikkelen van een flinke hoeveelheid concrete handvatten om effectief te kunnen begeleiden en te ondersteunen
 • Beheersen van specifieke technieken om cliënten mentaal, emotioneel en fysiek te ondersteunen in het realiseren van hun doelen m.b.t. gedragsverandering
 • Als hormooncoach in staat zijn om een duidelijk stappenplan te maken van de huidige situatie naar de gewenste situatie
 • De theorie zodanig weten om te buigen naar praktisch denken, handelen en doen
 • Kennis van het menselijk lichaam, psyche en brein (anatomie, fysiologie, pathologie)
 • Als hormooncoach weten wanneer door te verwijzen; gele en rode vlaggen
 • Symptomen en oorzaak disbalansen hormonen herkennen
 • Kennis van de Voedingspsychologie- Voedingspsychiatrie –Neuropsychologie- Beweeg/ sportpsychologie- Gedragswetenschappen

Kosten

€ 2097,-  (3 termijnen à 699,-)

 

Inclusief

 • Studie (werk) boek: Anatomie en Fysiologie van de mens en Reflecteren (leren van je ervaringen als professional)
 • Inlogsysteem (inlogcode) studenten
 • Oefenmateriaal; leerdoelen, test je kennis (toetsenbank) meerkeuzevragen, begrippenlijst, links naar filmpjes, links overzicht thema’s en sub-thema’s anatomie en fysiologie
 • Het nieuwe leren: online samenvattingen, in de praktijk (vertalen theorie naar de praktijk), casuïstiek
 • Diploma

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing

Inschrijven

Inhoud

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [29.72 KB]

Informatie

Doel van de opleiding

De opleiding Hormooncoach leidt u op tot een deskundige op het gebied van hormonen, in de breedste zin van het woord.

Als leefstijlprofessional – zorgprofessional leert u begeleiding en ondersteuning te bieden bij  persoonlijke ontwikkeling, fysieke en mentale problemen gerelateerd aan hormonen, eventueel in combinatie met gedragsproblematiek en/ of het creëren van gedragsverandering.

Alle aangeboden lesstof  en praktijkoefeningen zijn evidence-based en  EBP (Evidence-based Practice); het uitvoeren van een handeling door een beroepsbeoefenaar op zo’n wijze dat de uitvoering is gebaseerd op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid, binnen de geneeskundige en paramedische beroepen is EBP een belangrijke stroming die wordt aangeduid als EBM (evidence-based medicine).

Tijdens de opleiding werken we praktisch, duurzaam en is gericht op het zelf ervaren, een mix van veel oefenen en doen.

Naast de literatuur: handboeken en werkboeken werken we in een digitale leeromgeving, om het tempo van de lesdagen (hbo niveau) te kunnen volgen en het opleidingsproces niet te verstoren wordt aanbevolen voor de lesdag (themadagen) de theorie te bestuderen. 

Praktische informatie

De opleiding Hormooncoach is opgebouwd uit 1 module van 10 lesdagen.

Duur: 5-6  maanden  (klassikale lessen om  de 2-3 weken)

Studiebelasting: 8-10 uur per week

Diploma

Bij een voldoende voor de eindtoets, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en de betalingsverplichting, ontvangt u het diploma: Hormooncoach

Vooropleiding/ opleidingsniveau: mbo+/ hbo en basiskennis coachvaardigheden.

Opleidingsniveau: hbo-niveau

Inschrijven